Skoči na glavno vsebino

Dragi starši,
tako za nas zaposlene, kot tudi za vas starše, je trenutna situacija precej negotova. Usklajevanje družinskih, šolskih in službenih obveznosti, terja veliko časa in napora, še posebej v družinah z mlajšimi otroki.
Več smo doma v zaprtih prostorih, manj je druženja z vrstniki in sorodniki. Prav v tem trenutku negotovosti in sprememb je pomembno, da imajo otroci občutek, da smo tu zanje in da smo jim na voljo, ko nas bodo potrebovali. Ker več časa preživljamo z družino, lahko staršem zmanjka idej.

Kako torej kakovostno zapolniti prosti čas?

  • Gibanje naj bo obvezen del dneva. Z otroki se le podajmo ven, vendar sami, ne v družbi drugih družin in pri tem upoštevajmo omejitve,: obisk otroških igrišč lahko nadomestimo z raziskovalnim sprehodom po samotnih poteh, morda s fotoaparatom ali daljnogledom; drevo lahko nadomesti igrala; zapeljimo se s kolesom, skirojem ali rolerji in na novo odkrivajmo že pozabljene igre v naravi.
  • Vzemimo si čas za športne aktivnosti, zase in skupaj z otroki. Ne pozabimo na to, da je gibanje zelo pomembno za razvoj otrok. Čeprav doma ni telovadnic in športnih igrišč, je mogoče številne športne aktivnosti izvajati tudi doma. V dnevno rutino vključimo jutranje razgibavanje, skupaj z otroki telovadimo, plešimo, sledimo pa lahko tudi spletnim vodenim vadbam, ki so jih v tem času pripravili trenerji.
  • Druženje s sovrstniki in starejšimi sorodniki. S sorodniki se lahko dogovorimo za vsakodnevni klic ali video klic, da se bodo otroci pogovarjali z njimi. Zlasti stari starši bodo zelo veseli pogovora z vnuki. Za nekoliko starejše otroke so vse pomembnejši tudi stiki z njihovimi vrstniki. Šoloobvezni otroci so zelo verjetno že povezani s svojimi sošolci in prijatelji. Če bi tudi manjši otroci pokazali, da pogrešajo vrstnike, pa se lahko z njihovimi starši dogovorimo in organiziramo druženje na daljavo.
  • Družabne igre, družinski filmi, poučne igrice. Skupaj z otroki si lahko pogledamo družinski film ali še boljše, si čas zapolnimo z igranjem kart, kvizov, pantomime ali drugih, morda že pozabljenih družabnih iger, za katere ne potrebujemo pripomočkov (iščemo besede, ki se začnejo na določeno črko, skupaj sestavljamo stavke tako, da vsak pove eno besedo, ugibamo osebo ali predmet …).
  • Naj bo čas tudi za norčije. Naj se v tem stresnem času ne vrti vse le okrog koronavirusa, poskrbimo tudi za zabavo. »Vzemite si čas tudi za norčije,« svetuje Ermančeva, »nadenite si maske, posnemite šaljiv video, igrajte norčave družabne igre. Prepustite vajeti otrokom, gotovo imajo veliko idej za to.«
  • V dnevno rutino vključite tudi individualni čas. »Otroci ne potrebuje nadzora ves čas in ni dobro, da jim starši zapolnimo vsako minuto dneva. Nič ni narobe, če je otrok nekaj časa sam, se sam zaposli ali morda (vsaj na videz) ne počne nič. Dolgčas rojeva ideje, takrat začne otroku delati domišljija, začne sam razmišljati, kaj bi počel. Psihologi ugotavljajo, da je to koristno za otroke.

Pa še nekaj idej za delo z otrokom – USTVARJANJE

https://padlet.com/ekosolapad/mief671baepy065k

Pripravila, Irena Kovačič

Dostopnost