Skoči na glavno vsebino

V torek, 4.6.2019, je potekalo že 33. srečanje cicibanov planincev. Letos se je 86 mladih planincev iz vrtcev Tolmin, Most na Soči, Podmelec, Volče, Volarje, Šentviška Gora in Dolenja Trebuša zbralo na Kneži. Zaradi nestanovitnega vremena smo srečanje dvakrat preložili, v tretje pa le izpeljali. Začetek ni bil nič kaj obetaven, saj so nebo v trenutku prekrili oblaki in začelo je močno deževati. Z avtobusom smo se skozi nevihto prebijali na kraj dogodka. Zaradi tega se je srečanje začelo v dvorani na Kneži. Najprej nas je pozdravila načelnica mladinskega odseka PD Tolmin, Majda Pagon. Prav ona nas je že v avtobusu zabavala z zanimivimi zgodbami in legendami. V uvodnem delu srečanja je otroke spodbudila z ugankami in pesmicami. V nadaljevanju se nam je predstavil lovec Aljaž, ki nam je s pomočjo opreme predstavi delo lovca. Ob slikah pa nam je predstavil živali, ki živijo na našem območju. Otroci so si lahko ogledali trofeje, pokukali skozi daljnogled in si nadeli lovski klobuk.

Prav tako se nam je v dvorani predstavila tudi gorska reševalna služba. Reševalca Gašper in Viktor sta nam pokazala opremo in pripomočke za reševalne akcije in nekatere smo lahko tudi preizkusili. Spuščanje po vrvi in vožnja z reševalnim vozičkom je prav zabavne, seveda ker ne gre zares. Opisala sta tudi dogodke, kako rešujejo neodgovorne planince, ki se v gore odpravljajo neprimerno opremljeni.

Med predstavitvami smo se tudi okrepčali z dobrotami iz nahrbtnika. V zadnjem delu pa se je vreme izboljšalo, da smo lahko naredili še pohod do podružnične šole in vrtca v Podmelcu. Ob varovanju lokalnih gasilcev smo prečkali glavno cesto in varno prišli do našega cilja. Tam sta se nam pridružila še pastir Nejc in harmonikaš Matevž, ki sta naše druženje zaključila s pesmijo ob zvokih harmonike. Tako se je naše planinsko srečanje tudi končalo – veselo, s pesmijo in nasmejanimi obrazi. Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za čas in trud, ki so ga vložili v dogodek.

Vsem nam bo srečanje cicibanov planincev ostalo v lepem spominu, saj dež absolutno ni pokvaril našega veselja. Kot pravi planinci namreč poznamo obvezno opremo in vemo kako ravnati v primeru dežja.

Pripravila, Katarina Uršič, mentorica planinske skupine

Dostopnost