Skoči na glavno vsebino

V igralnici Kužkov se vsak dan razlega pesem Dekle je po vodo šla, saj smo se z njo seznanili takoj po zimskih počitnicah. Ljudske pesmi nas velikokrat poučijo o naši preteklosti. Tokrat smo zvedeli, da voda nekoč ni pritekala iz pip.

Zatem je napočil marec in z njim prazniki žena, mamic in očetov. Izkazali smo se s šopki, vazicami z rožami in vizitkami, ki smo jih poslali starejšim babicam po vasi. Prebrali smo veliko zgodbic o družinskih pripetljajih in se v marsikateri našli tudi sami. Kot v zgodbici Televizor, smo tudi mi pripravili veliko škatlo in v njej ustvarjali televizijski program. Poslušali smo pevske nastope, v kvizu reševali uganke, poslušali vremenske napovedi, imeli pravljični kotiček. Poročilom pa smo se izognili.

Z veseljem smo narisali in naslikali naše družine in spoznavali sorodstvena razmerja. Še najteže smo ugotovili, da smo sinovi in hčere svojih staršev.

Spomnili smo se tudi igro Tipni domino, v kateri so si otroci zapovrstjo na hrbet narisali določen lik, zadnji v vrsti pa ga je dvignil. Zabavali smo se tudi z besedami, ki smo jim šteli zloge in iskali začetni in končni glas. Za štetje zlogov smo postavljali plodove, za pisanje črk in risanje oblik pa smo uporabili pladnje s sipkim materialom.

Kljub vsemu, kar se nam je lepega dogajalo, pa smo najbolj čakali na toplo vreme. Na prvi pomladni dan smo iz oken odstranili  snežake, izdelali zmaje z dolgimi repi in jih obesili na strop igralnice. Delovalo je. Naslednji dan smo v igralnici našli košarico s pismom pomladi. Pustila nam je še igro spomin Pomladne rože. Otoplilo se je in vsak dan smo se od igre v gozdu in s sprehodov vračali s širokimi nasmehi in prijetno utrujeni. Deklicam so veliko pomenili šopki rož, fantkom pa palice, ki so jih hranili za naslednji obisk v gozdu. Na koncu smo strnili misli o pomladi.

Ko pride pomlad je lepo, ker:

– lepo rožice cvetijo

– izdelamo ali kupimo mamam za praznik darilo

– mamam naberemo trobentice in zvončke

– na drevesih začnejo rasti majhni listki

– se zaljubijo ptički in imajo mladičke

– ker bom imel hitro rojstni dan

– rastejo lepe rožice in ker tako lepo sonce sveti

– sonce sije bolj toplo

– se lahko igramo na igralih in v gozdu

– ker gozd lepo cveti in rastejo rožice

Za skupino Kužki, Stanislava Črv

Dostopnost