Skoči na glavno vsebino

Ponedeljkovo jutro nas je presenetilo z belo snežno podlago.
O vremenu smo se veliko pogovarjali, brali vremenske pravljice, brali pisma iz Afrike, si ogledali video vsebine, prepevali, opazovali, poročali, delali poizkuse, povrh vsega pa smo si privoščili še sproščujočo masažo.
Spomnili smo se tudi  prejšnjega tedna; kako odpadki vplivajo na podnebje in kako bi jih lahko zmanjšali. Naš projekt s tetrapakom, ki smo ga prinesli v vrtec, pa še ni dokončan. Komaj čakamo, da ga odnesemo v naše domove.
Kot smo omenili, smo o vremenu tudi brali pisma. To sta bili malce drugačni pismi kot smo jih vajeni. Pisala sta nam dečka iz Afrike. Opisala sta nam, kako je zanje pomembna voda. Da morajo hoditi zelo daleč,da napolnijo vedro vode, ki ga nato previdno odnesejo nazaj domov in da namesto igre in obiskovanja šole pomagajo družini, da preživijo.
Mi smo skušali prikazati, koliko lončkov vode je potrebno, da napolnimo škaf vode, ki ga družina v Afriki porabi za dnevno rabo. Ugotovili smo, da so zelo skromni. V našem svetu, pa imamo vode na pretek in teče po pipah.
Naj bo voda bogastvo tudi pri nas doma. Skupaj pomagajmo našemu planetu, saj le tako lahko vplivamo na boljši svet.
S Krtki smo ugotovili nekaj skupnih predlogov, ki jih želimo deliti skupaj z vami:
– hodimo raje peš ali s kolesom,
– smeti ločujmo pravilno,
– ugašajmo luči,
– zapirajmo vodo,
– iz odpadnega materiala izdelajmo nekaj novega, če je to le mogoče,
– oblačila, ki so nam premajhna ali jih ne nosimo več, podarimo naprej.

Pripravili, Katja in Mateja

Dostopnost