Skoči na glavno vsebino

Letošnje vrtčevsko leto smo Kužki zaključili s popotovanjem po  naši domovini. Po slikovnem zemljevidu smo potovali z medvedkom Lovrom, v predstavi pa s popotnikom Jakom. Spoznali smo, da ima naša domovina Slovenija polno naravnih znamenitosti, gozdov, travnikov in rek, lepa mesta in vasi, čist zrak, prijazne ljudi in še mnogo drugega, kar privablja tudi turiste. Vse to smo videli tudi v knjigah in na sestavljenih puzzlih  o Sloveniji. Skratka, v naši domovini je lepo živeti. Tudi zato, ker lahko obiskujemo vrtec in šolo in hodimo v službo.

Izvedeli smo, da smo si našo domovino izborili pred 31 leti in da so nekateri takrat v vojni tudi umrli. Odšli smo na začetek vasi in si tam ogledali  obeležje  postavljeno v spomin na dogodek, ko je tedanja teritorialna obramba Šentviške Gore zavzela in prevzela v upravljanje vojašnico v našem kraju.

Na našo domovino smo zelo ponosni. Poznamo njeno himno in simbole. Izdelali smo zastavice in z njimi pomahali ob domoljubni pesmi, ki smo se jo naučili. Z zanimanjem smo prisluhnili še drugim pesmim različnih zborov, ki pojejo o domovini. Igrali smo se igro Po Sloveniji in si nabirali točke s poznavanjem vsebine sličic, ki se postavljajo na skladno obliko na obrisu Slovenije. Tudi mape z izdelki, ki smo jih odnesli domov, smo okrasili s slovenskm simbolom, Triglavom.

Na zadnji šolski dan smo v čast domovini skupaj z Mucki in šolarji pripravili proslavo. Za sceno smo Kužki izdelali Aljažev stolp, zelenega Jurija in napis z imenom domovine. Ob dviganju zastave je iz naših grl zazvenela himna, nato smo Kužki nastopili z igrico, v kateri so živali krasile torto za domovino. Prašičku, ki o domovin ni vedel ničesar, so živali zapele in povedale vse tisto, kar so o domovini slišale pri Kužkih. Sledil je nastop najmlajših, ki so se pogumno postavili na oder ter povedali in pokazali, kako narišejo sebe. Proslavo so s pesmimi in recitacijami sklenili šolarji.

Za Kužke in Mucke, Stanislava Črv

   

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

                     

 

 

 

            

Dostopnost